De eerste populaire vakantiedata in 2024 gaan van start, de kinderen hebben schoolvakantie dus heel wat ouders blijven thuis. Maar vergeet niet dat sinds 2024 werknemers die ziek worden tijdens hun vakantieperiode, de geplande vakantiedagen ook op een later tijdstip kunnen opnemen.
Vroeger was het zo dat eerste schorsing primeerde, dit wou zeggen dat wanneer een werknemer ziek werd vóór de aanvang van zijn vakantie er ziekte geldig was en tijdens zijn vakantie er gewoon vakantie geboekt werd en deze vakantiedagen dus verloren gingen. Dit laatste was niet in lijn met de Europese wetgeving, die stelt dat elke medewerker recht heeft op minstens vier weken vakantie per jaar om zich te ontspannen en uit te rusten. Dit is niet mogelijk tijdens dagen van ziekte, aangezien de focus dan ligt op genezing en herstel. Daarom oordeelde het Europese hof van justitie dat een medewerker die ziek is op een vakantiedag, deze dag op een later tijdstip moet kunnen opnemen.
Vanaf 1 januari 2024 wordt er geen onderscheid meer gemaakt worden en zal elke zieke medewerker, de jaarlijkse wettelijke vakantiedagen (dus niet de Adv-dagen, anciënniteitsvakantiedagen, vervangende feestdagen, extralegale vakantiedagen) waarop hij/zij ziek was, later kunnen opnemen, ook indien het collectieve vakantie betreft.
Er hangen wel voorwaarden aan vast:
De medewerker moet de werkgever onmiddellijk verwittigen.
De medewerker moet een geldig medisch attest bezorgen binnen de afgesproken termijn.
De medewerker moet expliciet verzoeken om de vakantiedagen op een later tijdstip te mogen opnemen.
De medewerker moet de werkgever informeren over de verblijfplaats indien dit niet het thuisadres is. De procedure voor controle blijft immers van toepassing.
Overdragen van niet-opgenomen vakantiedagen
Met dit nieuwe KB wordt het mogelijk om vakantiedagen, die de werknemer niet kon opnemen omwille van één van de volgende arbeidsonderbrekingen, over te dragen tot 24 maanden na het einde van het vakantiejaar.
ziekte en 'gewoon' ongeval
arbeidsongeval en beroepsziekte
moederschapsrust of vaderschapsverlof ('omgezette moederschapsrust')
profylactisch verlof
geboorteverlof
adoptieverlof
pleegzorgverlof en pleegouderverlof
Let wel: dit kan enkel wanneer de werknemer in de onmogelijkheid is om deze dagen nog op te nemen binnen het vakantiejaar. In die situatie mag de werkgever de overdracht niet weigeren.
Uiterlijk op 31 december van het vakantiejaar moet je aan de bediende het vakantiegeld betalen voor deze overgedragen dagen. Arbeiders hebben het loon voor deze vakantiedagen eveneens reeds ontvangen in het vakantiejaar via de vakantiekas. Op het ogenblik dat de werknemer de overgedragen dagen effectief opneemt, ontvangt hij geen vakantiegeld meer.
Het vakantieattest bij uitdiensttreding van een bediende moet vanaf 2024 ook het aantal overgedragen vakantiedagen vermelden. De werknemer kan die dagen dus nog opnemen bij een volgende werkgever.
Verplichte clausule arbeidsreglement
Vanaf 1 januari 2024 is het verplicht om een clausule op te nemen in het arbeidsreglement met vermelding van de na te leven formaliteiten voor de werknemers die van die mogelijkheid gebruik willen maken. Voor de toevoeging van deze bepaling is de formele wijzigingsprocedure arbeidsreglement niet van toepassing.
Indien je hier hulp bij nodig hebt of indien er iets niet duidelijk is, helpen onze consultants jou graag verder.
Comments